Carden Park
Cheshire

Background

Carden Park is a luxury country hotel in Cheshire, set amid 1000 acres of countryside. The hotel offers two championship golf courses luxury hotel, five-star spa, newly renovated hotel leisure club and award-winning restaurants.

The challenge

Work had commenced on a luxurious lounge space to complement Carden Park’s gourmet dining restaurants, The Vines.

The lounge is to provide an additional dining option for those wanting an indulgent afternoon tea, pre-dinner cocktails, or light lunch.

WDC Creative, was responsible for designing the new lounge in a modern-classic style.

Jason West, director of WDC Creative said: “A key focus in reimagining this area was to ensure the use of British-made items where possible.”

This was particularly important when seeking a lighting partner for the lounge’s bespoke lighting structure.

Jason said: “Our design incorporated ceiling coffers to break up what would have otherwise been a flat ceiling and within those coffers we created designs of organic lighting art, with leaf-like patterns growing from the ceiling, washed in a shimmering gold.

“The client loved it, which then left the question; ‘how do we interpret the brief and make it a reality’?

“Chantelle Lighting was recommended as a professional in British manufacturing with vast experience in creating bespoke lighting pieces, so we made contact.”

The solution

Jason described the creation of the lighting feature as ‘a journey’, in which WDC worked closely alongside Chantelle Lighting to ensure concept to reality.

He said: “We were, in effect, creating a functional sculpture; a living breathing thing which offers a stunning talking point, while illuminating the required space.

“Chantelle Lighting proved the perfect partner, offering advice on the essential functions of the lights, the metals and coatings required to ensure our desired effect and the steel frame required to hang the heavy fitting securely.”

Anthony Holly, MD of Chantelle Lighting, added: “We revel in projects such as this which really rely on our knowledge and experience in lighting. It was up to us to create a workable solution for the designs provided and we stepped up the brief.

“Jason and the wider project team visited us here at the factory on several occasions to see the work in progress and we even built a mock fitting and wired it up in order that they could see the feature exactly how it would appear in the lounge.

“This exercise proved very fruitful as it gave the team a different perspective to the feature and enabled us to make the final adjustments. This was not something in the original project brief, but something we felt important to do.

“Once complete, we also looked after the on-site fitting of the structure to ensure perfect fit and full functionality.”

The result

The sculpture and complementary chandeliers are now in situ, creating a beautiful conversational feature on the ceiling of the lounge.

Jason concluded: “We were seeking a partner to come on a journey of discovery with us, and we certainly found that in Chantelle Lighting. The result truly is breath-taking.”